Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

29.4.2012 * STV2 * 19,55 * dokument - SVET PODĽA SPOLOČNOSTI MONSANTO

"... Geneticky modifikované plodiny, růstové hormony pro dobytek..dle odborníků a objektivních studií potenciálně velmi nebezpečné pro lidské zdraví. Dle nadnárodního gigantu Monsanto a americké Správy potravin a léčiv (FDA) je vše v pořádku. Prosazování zájmů v USA - např. klíčových zákonů týkající se genetické modifikace - se Monsantu daří prosazovat díky mimořádně silné lobby v americké legislativě a svým lidech v FDA. Někteří z nich vystřídají pozici v soukromém sektoru (Monsantu a dceřinných společnostech) a státním sektoru (FDA, Congress) i několikrát za život...Opravdu zajímavý dokument o prorůstání soukromého sektoru s veřejným a o "neexistujícím" konfliktu zájmů osob, které byli v prosazování zájmů Monsanta a podobných firem klíčové. Vít Bárta by se mohl učit - takto se to dělá správně;-) Monsanto úspěšně dodává geneticky modifikovaná semena plodin a vytlačuje farmáře s nemodifikovanými plodinami. Vytváří si tak postupně monopol a poptávku po svých dalších produktech, protože bez správných pesticidů a přesném "monsantovském" postupu farmářům nevyroste vůbec nic... ..." Fanucci na ČSFD

Znepokojivý dokument o praktikách nadnárodnej spoločnosti Monsanto a jej aktuálnych krokoch na poli biotechnológie a kontroly potravín. Už od jej založenia v roku 1901 sa rozvoj a bohatstvo spoločnosti Monsanto spájajú s výrobou a predajom mnohých chemických produktov, ktoré boli neskôr zakázané. V každom z týchto prípadov sa neskôr ukázalo, že spoločnosť klamala, zatajovala dôležité skutočnosti, alebo si jednoducho zaplatila štúdie, ktoré mali dokázať neškodnosť a zdravotnú nezávadnosť jej produktov. Na základe viacerých súdnych rozhodnutí musela spoločnosť platiť nemalé sumy, nijako to však nezastavilo jej víťazné ťaženie celým svetom. Dnes je spoločnosť Monsanto svetovým lídrom v produkcii geneticky modifikovaných potravín a s nimi spojeného herbicídu Roundup... (oficiální text distributora)

2 komentáře:

  1. Tento dokument som sledoval po náhodnom prepnutí na STV 2 dňa 29.4.2012 a sledoval som ho asi od 20:45 až do konca a veľmi má zaujal.

    Chcel by som ho vidieť celý, lenže v archíve STV 2 sa nenachádza, preto prosím RTVS, aby ho umiestnila v archíve RTVS.

    Jozef Varga z Košíc

    OdpovědětVymazat
  2. tu je ten film http://www.youtube.com/watch?v=buwb6TMahW0

    OdpovědětVymazat