Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

23.5.2013 * FilmBox Plus * 21,00 * dráma - DVE TVÁRE VERY DRAKE



"... Tak tohle byl doják! Ale neuvěřitelně zajímavý doják, který nemohl nechat nikoho klidným. Imelda Staunton zde prostě exceluje a všechna její ocenění za tuto roli jsou ve správných rukou, protože takový herecký výkon, díky kterému herečce uvěříte každé slovo, každý pohyb, každý výraz, každé pohnutí mimických svalů i její oční výraz plný dojetí, smutku ale i lásky, ten prostě musí být oceněn. A přesně tohle se mi stalo v tomto filmu. Imeldě Staunton jsem věřil vše, co předvedla. Bravurní herecký výkon, za který nezbývá než smeknout. Jen škoda neproměněné nominace na Oscara, ten by byl určitě ve správných rukou. Ale abych se vyjádřil i trochu k ději. I dějově to byl velice povedený film, který ve mne nevzbudil ani malý náznak nudy a bylo stále na co koukat. Takže i po této stránce velice vydařený film. Navíc i herecké výkony ostatních aktérů jsou snadno uvěřitelné a doplňují specifickou atmosféru tohoto snímku. Takže za sebe uděluji maximální hodnocení a jsem rád, že jsem mohl tento snímek vidět. .." freddy na ČSFD

Vera Drake je portrét obětavé ženy, která se naplno věnuje své milované rodině. Své dny tráví péčí o svojí rodinu, svoji starou, nemocnou matku a také svého nemocného souseda. Vera má však i své tajemství. Bez vědomí rodiny a přátel navštěvuje ženy a pomáhá jim v jejich nesnázích - nechtěném těhotenství. Potrat je praktika, která byla v 50. letech v Anglii nezákonná. Vera však věří, že jednoduše pomáhá ženám v nouzi. Když je její hřích odhalen, Veřin svět se rychle zhroutí a hluboce zasáhne jak ji, tak i její rodinu.

Film Vera Drake získal na festivalu v Benátkách 2004 Zlatého Lva za nejlepší film a ocenění pro Imeldu Staunton jako nejlepší herečku. V Čechách bude uváděn v rámci Projektu 100 2005. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat