Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.5.2013 * Cinemax * 22,00 * dráma - OČISTEC

"... Spočiatku sa ukazovalo, že to bude film o drsných praktikách v obchode s bielym mäsom. Lenže Očista má aj ďalšiu dejovú líniu, obsahuje vlastne dva príbehy, ktoré sa neprelínajú v čase, ale prekvapivo spolu súvisia. Kompozícia je naozaj precízna a dômyselná. Príbeh v minulosti sa odohráva v časoch bojov tzv. lesných bratov proti červenej armáde v Pobaltí (1945 - 1953). V Estónsku bol ich odpor potlačený až v roku 1978. Historické fakty však nie sú okaté, nevtierajú sa, iba povstávajú na pozadí. V popredí je príbeh o dvoch sestrách, o zrade, neopätovanej láske, o vine a treste a o policajných represáliách. Silný, otrasný, ktorý sa zarýva pod kožu. Expresívny záver mal byť očistný: pre postavy určite, no nie som si istý, či aj pre divákov. ..." Ten Druhy na ČSFD

Napínavý příběh odkrývá osudy dvou žen, pronásledovaných svazující osobní minulostí a temnými politickými dějinami. Obě sdílejí prožitky plné zoufalství, lží a strachu. Aliide přežila stalinský teror, spojený s deportací Estonců na Sibiř. Jedné noci se na dvoře jejího domu objeví sexuálně zneužívaná Zara, která unikla ze spárů ruské mafie. Dívčina přítomnost však probouzí ve staré ženě nevítané vzpomínky, protože i ona sama se musí vyrovnávat s pocity viny.
(Cinema Mundi) 

Žádné komentáře:

Okomentovat