Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

14.11.2011 * MGM * 20,00 * western * 20,00 * DVAJA IŠLI SVETOM

"... Můj nejoblíbenější americký western, který je zřejmě tím nejpravdivějším - minimálně, co se Fordovy tvorby týče. Jedná se vlastně o rozvíjení tématu ze Stopařů a ještě markantněji se ukazuje, jaká byla tvář americké civilizace - plná nenávisti, předsudků a rasismu. Ford do svého westernu poprvé obsadil Jamese Stewarta a dal mu možnost předvést nebývale mnoho poloh svého hereckého umění. Stewart jako muž bez iluzí, bez ideálů svým způsobem zrcadlí Fordovo vlastní rozčarování z Divokého západu. Dalšími symboly jsou černoššký herec Woody Strode jako nesmiřitelný, brutální náčelník Stone Calf, který nedostane od Stewarta šanci - a ani ji nemůže dostat! A pak diva z Griffithsových filmů Zrození národa a Intolerance Mae Marsh, která odmítá návrat mezi bílé! Snímek jasně odmítá ideál Divokého západu jako místa rovných, spravedlivých mužů, ale ani nesklouzává k podobně idealistickým vinnetouovským pohádkám o běloších a indiánech, kteří mohou trvale žít v míru. Tvrdá porce realismu. Z formálního hlediska je Fordova režie uměřenější i klasického opitimistického hudebního doprovodu je pomálu. Na druhou stranu nijak není oslabena porce vtípků, které však naplňují především první polovinu snímku. James Stewart pak předvádí herecký koncert, a i když není vlastně aspoň zpočátku zcela kladnou postavou, morálně dokonalého Richarda Widmarka jasně zastiňuje...." Pohrobek na ČSFD

Guthrie McCabe (James Stewart), cynický americký šerif bez iluzí, vede klidný život v jistém texaském městečku, jehož obyvatelé mu za jeho služby odvádějí deset procent ze svých zisků. Proto se mu příliš nelíbí, když ho jeho přítel, idealistický poručík Jim Gary (Richard Widmark), pošle do čtyřicet mil vzdálené pevnosti. Díky svým dobrým vztahům k indiánskému náčelníkovi Quanah Parkerovi (Henry Brandon) se má McCabe vydat do komančského území a přivést odtamtud bělochy, kteří žijí již bezmála deset let mezi Komanči... (Pohrobek)

Žádné komentáře:

Okomentovat