Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

14.11.2011 * STV2 * 20,00 * dokument - HĽADAČI UTAJENÝCH SVETOV

Dokumentárny film o podzemných krásach a o cestách odhaľovania tajomstiev slovenských jaskýň.
Musíte ísť hlboko do podzemia, kľukatou cestou... Budete sa plaziť v bahne a v chlade, vo vlastnom pote, ktorý vám po chvíli primrzne na koži. Pôjdete zo svetla do tmy, aby ste znovuobjavili svetlo, svetlo v sebe...
Film Pavla Barabáša Hľadači utajených svetov vás povedie spleťou neuveriteľných tesných chodieb a zároveň množstvom priestranných siení tých najvzácnejších jaskýň Slovenska. Predstaví vám aj obdivuhodných ľudí - mužov a ženy, ktorým patrí vďaka za to, že nám sprístupnili podzemné bohatstvo, na ktoré môžeme byť právom pyšní.
Slovensko disponuje unikátnymi krasovými územiami, ktoré sa vyznačujú svojráznymi geomorfologickými a hydrologickými javmi. Tie vznikli chemickým rozpúšťaním vápencov a iných rozpustných hornín. Na našom území zaberajú rozlohu 2 700 km2. Na Slovensku je známych vyše 4 450 jaskýň, z toho 130 je vytvorených v nekrasových horninách (andezity, bazalty, pieskovce...). Najviac jaskýň je v Slovenskom krase, Nízkych Tatrách, Spišsko-gemerskom krase, Veľkej Fatre, Strážovských vrchoch, Západných, Vysokých a Belianskych Tatrách. Najvyššie položené jaskyne sú v Červených vrchoch v Západných Tatrách (2 070 až 2 080 m. n. m.) Najväčší podzemný priestor je Rozprávkový dóm v Stratenskej jaskyni s objemom 79 017 m3. Najväčší stalagmit vysoký 32,6 m je v Krásnohorskej jaskyni na Silickej planine v Slovenskom krase.
Slovensko je jedna z najväčších veľmocí, čo sa týka počtu sprístupnených jaskýň zaradených do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Od roku 1995 je do zoznamu zaradená Ochtinská aragonitová jaskyňa, Jasovská jaskyňa, Domica, Gombasecká jaskyňa, Krásnohorská jaskyňa sprístupnená špeciálnym režimom pomocou drevených lavičiek a lanových traverzov, Nachádza sa tu unikát - kvapeľ rožňavských jaskyniarov. Je to gigantický stĺp vysoký 32,6 m, ktorý patrí medzi najväčšie kvaple na svete. Od roku 2000 pribudla do zoznamu aj Dobšinská ľadová jaskyňa. Okrem pár sprístupnených jaskýň oplýva Slovensko aj neuveriteľným množstvom unikátov, ktoré boli objavené len nedávno a zatiaľ zostávajú otvorené len očiam odborníkov a objaviteľov (Hipmanove jaskyne, Stratenská jaskyňa, Jaskyňa mŕtvych netopierov,...). 

Žádné komentáře:

Okomentovat