Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

24.11.2011 * Film Europe * 23,40 * thriller - ZVRÁTENÝ

"... Už samotné úvodní titulky (tak jednoduché a přitom ve spojení s "hudbou" tak působivé) dávaly tušit, že tohle prostě nebude jen další obyčejný snímek, jakých se ročně natočí nepočítaně - což se následně potvrdilo hned prvními záběry filmu a potvrzovalo se to (s malými pauzami) až do úplného závěru. Kameraman je bezskrupulózní drzý fracek, který si s kamerou dělá absolutně co chce a divák mu to buď nehorázně žere, a nebo začne mít po chvíli docela nepříjemný pocit (já se zmítala mezi oběma těmito póly a skvěle si to užívala). Děj filmu je jednoduchý (jen zobrazovaný pozpátku), avšak přesto působivý - opět díky neuvěřitelné kameře a syrovému naturalismu (viz. např. hned počáteční psychoscény z gayklubu). Hercům se nedá vytknout asi nic - ba naopak - nekonečně dlouhé záběry bez střihu zvládali úžasně. Pokud mám zmínit nejpůsobivější scénu, pak se asi nebudu moc odlišovat od ostatních diváků, jelikož musím říct, že je to právě ono znásilnění (třebaže jsem jeho průběh, dle zvěstí, které o něm kolovaly, čekala snad ještě o něco brutálnější) - nepamatuji si, kdy naposledy jsem byla při nějakém filmu tak ztuhlá - a s přibývajícími nekonečnými vteřinami a minutami jsem tuhla čím dál víc, načež jsem si po chvíli uvědomila, že jsem se trupem posunula o docela velký kus směrem k plátnu - tak silná ta scéna je. Jinak ji asi budou vnímat muži a jinak ženy - každopádně působivá bude asi pro drtivou většinu (a napodruhé... ach ty vzpomínky :´) ). . . . . Zvrácený je každopádně poměrně odvážný počin, který si vůbec nebere servítky a vnímavého diváka si krutě vychutnává - byl by však snad ani né poloviční, kdyby pan kameraman nevysadil utišující prášky na schizofrenii a maniodepresivní psychózu. Takže přestože na plných 5* to není ("něco" tomu přeci jen ještě chybělo), za vše výše zmíněné, za tu odvahu a "nesraní se s tím" prostě musím zaokrouhlit nahoru. . . . . . Čas všechno zničí... ..." hirnlego na ČSFD

Mladá a krásná Alex je v opuštěném podchodu znásilněna a bezcitně zbita neznámým mužem. Její impulzivní a nezávislý manžel Marcus a jejich společný a zdrženlivý přítel Pierre se pak rozhodnou vzít spravedlnost do svých rukou... (oficiální text distributora)


Žádné komentáře:

Okomentovat