Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

19.4.2011 * Cinemax * 21,40 * dráma - ŠŤASTNÝ TO MUŽ

"Prakticky neznámý rozmáchlý epos o vzestupu a pádu ambiciózního mladíka postrádajícího jakoukoliv volní vlastnost. Satira prakticky na všechno možné, od studené války, vědeckého pokroku, kapitalismu, altruismu, ušetřena není ani elita, ani lůza. Ke všemu narativní experimenty, kamera Miroslava Ondříčka, nezapomenutelný ostčko Alan Price a famózní Malcolm McDowell ve vrcholné formě (námět je ostatně jeho dílem) ... Většina lidí se zalekne monstrózní tříhodinové stopáže, ale co naplat - v tom filmu je nastaveno zrcadlo celé společnosti (čímž nemyslím moralistické blekotání, jak je ten svět špatný, ale Vonnegutovský povzdech, včetně závěru s prolnutím tvůrce a hlavní postavy.) Katarze je o to silnější, že snímek se nebere vážně jako jemu podobné společensko-kritické kusy ..." woody by ČSFD


Druhá část Andersonovy trilogie s postavou Micka Travise vznikla podle původního scénáře představitele ústředního hrdiny Malcolma McDowella, který popisoval své zkušenosti obchodního zástupce s kávou. Lindsay Anderson společně se scenáristou trilogie Davidem Sherwinem námět rozpracovali a připravili k realizaci. V téměř muzikálové koláži písní a jednotlivých epizod sledujeme bizarní cestu prodejce kávy, který se vydává do světa za štěstím a v rozmanitých prostředích (vojenský objekt, atomová elektrárna, kostel, noční párty) se setkává s různě zkorumpovanými představiteli moci. Malcolm McDowell je zde jako Šťastný muž naprosto neodolatelný a na samém vrcholu hereckého rozkvětu. Životní pouť jeho postavy, plná hrabivosti a chamtivosti mládí, odráží charakteristické jevy britské společnosti přelomu 60. a 70. let minulého století. Již potřetí se Anderson setkal s precizní prací kameramana Miroslava Ondříčka, na vynikající hudební složce se podílel Alan Price, který již dříve komponoval hudbu k některým předešlým Andersonovým divadelním inscenacím. Nakonec si spolu s dalšími hudebníky ve filmu zahrál sám sebe, podobně se v závěru filmu ve scéně konkurzu na Šťastného muže objeví i Lindsay Anderson. S výjimkou Malcolma McDowella se většina herců objeví v různých úlohách několikrát. (oficiální text distributora)


http://www.csfd.cz/film/14696-stastny-to-muz/strana-1/podle-rating/

Žádné komentáře:

Okomentovat