Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

24.4.2011 * STV1 * 20,15 * western - TANEC S VLKMI


"... Tento film má na mňa podobný efekt ako Shawshank: zakaždým, keď ho znovu vidím, zdá sa mi viac a viac dokonalý. Teraz som si ho po rokoch opäť pozrel vo widescreene na DVD a chrochtal som blahom. Kevin Costner pokojne môže až do smrti točiť samých Poštárov, ale aj tak ho budem považovať za geniálneho filmára, a to práve vďaka tomuto filmu, ktorý je nielen jedným z vrcholov westernového žánru, je to aj jeden z najlepších (pretože najľudskejších) filmov vôbec a určite je to najlepší a najkrajší film o Indiánoch. Skvostné dielo. Bravúrna réžia (v tých troch hodinách niet zbytočnej jedinej minúty, skvele je kombinovaná dramatickosť a odľahčené tóny, osobné tóny s veľkofilmovou spektakulárnosťou, romantika s napätím), úchvatnáááá kamera, nezabudnuteľná hudba a vynikajúci herci (Pierre Brice odpustí, ale najsympatickejším Indiánom filmovej histórie je bez debaty Kopúci Vták v podaní Grahama Greena). Príbeh sa nevyhol istému zjednodušovaniu (belosi sú tu takmer bez výhrady svine a psychopati, takisto Pawneeovia sú iba čisté zlo), ale aj tak je to scenáristická extratrieda). ..." Cervenak by ČSFD




Poručík Dunbar, těžce zraněný v bitvě s konfederační armádou, je dekorován jako hrdina a poslán na vlastní žádost do opuštěné pevnosti na západní hranici. Spřátelí se s osamělým vlkem a pokouší se navázat kontakt s poblíž žijícím kmenem Siouxů. Přízeň obezřetných indiánů si získá informací o blížícím se stádu bizonů. Jazykové problémy mu pomáhá překonat ovdovělá Zaťatá pěst, kterou jako dítě bílých osadníků Indiáni unesli. Dunbar, přejmenovaný Siouxi Tančí s vlky, začne žít v indiánské osadě. Líbí se mu jejich způsob života, v němž nachází smysl další existence. Když se chystá jeho svatba se Zaťatou pěstí, je Dunbar zajat oddílem kavalerie, který s ním zachází jako se zrádcem. Siouxové ho osvobodí a zabijí většinu vojáků, ale Dunbar raději se Zaťatou pěstí kmen opouští, aby nepřivolal pomstu kavaleristů. (oficiální text distributora)



Žádné komentáře:

Okomentovat