Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

24.4.2011 * FilmBox Extra * 00,10 * dráma - HOTEL RWANDA


"... Afrika... genocida... dle skutečné události... O situaci v Africe jsem se nikdy moc nezajímal, mám ji zažitou jako kontinent, kde je vše bohatší soustředěno na jihu a severu, kde se nachází největší světová poušť, deštné pralesy, divoká fauna a zatím ne zas tolik moderní civilizací vytuněná, především savanou pokrytá krajina. Kde vládnou ruku v ruce chudoba, smrtelné nemoci a krvavé masakry, často mezi vlastními lidmi. Film se zabývá vyhrocenou situací ve Rwandě roku 1994, kdy střety mezi příslušníky Hutu a Tutsi na sebe vzali podobu gigantických jatek, kterým podlehlo přes 800 000 lidí. Jakýmsi zářivým bodem lidské odvahy a dobroty se stal hotelový manager Paul Rusesabagina, který ukryl ve svém hotelu řadu vyděšených lidí. Čelíc ignoraci západního světa, nucen uplácet policii za poslední zbytky ochrany, kterou už záštita OSN neposkytuje, tak dokázal zachránit 1268 životů. Bezmála dvě hodiny dokáže Hotel Rwanda tlačit bez polevy na divákovo podvědomí, aniž by si vybíral své vrcholy a propady. Příběh je snímán energicky a naturalisticky, přestože krvavé a konfliktní scény nechává na pozadí. Nervy tečou. Smrt a ztráta blízkých visí ve vzduchu až do samého konce, situace se přelévá z jednoho emotivně strhujícího momentu do druhého ("Slib mi, že skočíš", Paulova rodina mířící v nákladním voze přímo do chřtánu Hutuů, těla na silnici, Paul hroutící se při pohledu na krev na svém oblečení...). Don Cheadle je v hlavní roli fantastický, dobré výkony podávají i všichni ostatní. Takhle se točí film, mající vystihnout hrůzy, jež se skutečně odehrály! Pokud mám vybrat jeden moment, který nejlépe prezentuje celý film a který mi utkvěl v paměti nejvíce, je jím jednoznačně scéna, kdy armáda odváží zahraniční šťastlivce, zatímco Rwanďané jsou odmítnuti. V dešti a bolestí přetékající situaci, za smutného zpěvu dětí, je Paul přijímá do svého hotelu... To je chvíle, která ve své přízračnosti nechává vše ostatní daleko za sebou. ..." FateKEEPER by ČSFD


Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

Žádné komentáře:

Okomentovat