Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

24.12.2012 * Prima Family * 20,15 * rozprávka - PYŠNÁ PRINCEZNA


"... Snad vůbec nejhezčí česká pohádka, jakou znám. Fantastické herecké obsazení, roztomile napsaný scénář, no a navíc krásná a legendární písnička "Rozvíjej se poupátko". Pokud je tenhle film v televizi a já nemám nic na práci, neodolám a dívám se, znovu a znovu, viděl jsem ji snad již dvacetkrát, ale zatím mě neomrzela. ..." Radyo na ČSFD

Filmová pohádka pro děti Pyšná princezna byla natočena podle jedné z nejkrásnějších pohádek Boženy Němcové Potrestaná pýcha. Pohádka vypráví o tom, jak dobrý král Miroslav, vládnoucí moudře a spravedlivě ve své zemi, probudil v pyšném srdci krásné princezny Krasomily, dcery vladaře Půlnočního království, úctu k práci a lásku k lidem. První československá filmová hraná pohádka podává dětem uměleckou formou poučení, jak je nutno chápat smysl života v práci; v tom je výchovná cena tohoto zdařilého filmu, který znamená také thematické rozšíření současné filmové tvorby. Film Pyšná princezna byl předváděn na VII. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v r. 1952 a byl vyznamenán cenou za film pro děti. (Filmový přehled)

Žádné komentáře:

Okomentovat