Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

20.5.2011 * ČT2 * 21,55 * dokument - MISTŘI ČESKÉHO ANIMOVANÉHO FILMU II.

Tentokrát si připomeneme snímky režisérů Zdeňka Vinše, Zdeňka Smetany,Václava Bedřicha a režisérky Vlasty Pospíšilové.
Literatura je jedním z hlavních zdrojů námětů pro animované filmy a samozřejmě pro české animované filmy je to především literatura česká. Ale ne každá česká pohádka nebo povídka se pro animaci hodí. Stejně tak jako ne každý autor. Například takový Jindřich Šimon Baar, vlastenecký kněz ze Šumavy. Věnoval většinu svého díla zobrazení života na českém venkově, především v jižních Čechách, hlavně na Šumavě a na Chodsku. Kdo by právě tam hledal vhodné náměty pro animované filmy? A přece se něco našlo. Jindřich Šimon Baar totiž zapsal několik chodských pohádek. Jednu z nich zfilmoval režisér Zdeněk Vinš. Jak se tehdy, v roce 1980, ukázalo, byla to pohádka mimořádně aktuální. Už jenom ten název: Jak dal sedlák študýrovat vola.
Jak dal sedlák študýrovat vola
Mnozí z vás jistě vzpomenou na to, jak byly v kinech před hlavním filmem promítány tzv. krátké předfilmy, většinou animované. A právě tento loutkový film režiséra Vinše byl tehdy zařazen před jakousi bezvýznamnou komedii, patrně z tehdejší NDR. Byl to asi záměr, aby ho vidělo co nejméně diváků. Jenomže opak se stal pravdou. Diváci chodili do kina hlavně na ten předfilm. Prý dokonce mnozí po předfilmu z kina odešli. Ono také setkání s vyštudovaným volem bylo aktuální životní realitou.
rok výroby: 1980
režisér a animátor: Zdeněk Vinš
výtvarník: Václav Pokorný
vypravěč: Václav Postránecký
stopáž: 10 minut
Voda čerstvosti
Jiným sběratelem lidových pohádek a povídek byl Josef Štefan Kubín. Jemu jsme už věnovali jeden celý díl našeho cyklu. Ten pro změnu sbíral celý život „poudačky“ a pohádky v Podkrkonoší a Kladsku. Ve stáří z nich pak sepsal několik knih, které patří doslova mezi poklady české literatury. Podle jeho pohádek už bylo natočeno mnoho animovaných filmů. Jedním z nejslavnějších však asi navždy zůstane perníková pohádka Zdeňka Smetany nazvaná Voda čerstvosti. Čeští animátoři v tomto filmu opět dokázali, že animovat se dá skoro všechno. V tomhle případě poprvé i pečivo.
Voda čerstvostiRozmarné a trochu košilaté vyprávění o nemocném královi, kterého může uzdravit jen voda čerstvosti. Posílá do světa své tři syny, aby mu ji přinesli.
rok výroby: 1966
režisér: Zdeněk Smetana
hraje: Stanislav Neumann
stopáž: 14 minut
Lakomá Barka
Jan Werich. Napsal za svůj život, nejprve s Jiřím Voskovcem a potom i bez něho, více než 20 divadelních her a nemluví se o něm jako o dramatikovi. Nazpíval také pěkný štůsek gramofonových desek a neříká se o něm, že to byl zpěvák. Psal také povídky a eseje a nemluví se o něm jako o spisovateli. Jan Werich byl prostě Jan Werich. Jedna z jeho knížek je už dnes klasickým dílem pohádkové literatury. Ano, je to Fimfárum. V 60. letech Jan Werich pohádky ze svého Fimfáranamluvil. Ne všechny tehdy povolila cenzura vydat. V 80. letech pak Studio Jiřího Trnky začalo tyto nahrávky využívat a natáčet podle nich animované filmy. Jedním z prvních byla loutková Lakomá Barka. Tak vlastně začala spolupráce režisérky Vlasty Pospíšilové s výtvarníkem Petrem Pošem, která naštěstí trvá dodnes.
Příběh o tom, že v Dejvicích, i přes neshodu s názvem obce, žili také lidé hamižní a lakomí, mezi které patřila i Barka. Té se tuze nelíbilo, když se hodnému a štědrému faráři zželelo chudého učitele, jemuž chtěl věnovat jedno ze svých prasátek.
Lakomá Barkarok výroby: 1986
režisérka: Vlasta Pospíšilová
scenárista: Jan Werich
kamera: Vladimír Malík
hudba: Vladimír Merta
střih: Jan Sládek
výtvarník: Petr Poš
animátoři: Vlasta Pospíšilová a Alfons Mensdorff-Pouilly
vypravěč: Jan Werich
stopáž: 16 minut
Muž, který dovedl lítat
I další autor, stejně jako Jan Werich, toho uměl mnohem víc než jen jednu profesi. Karel Čapek byl výborný fotograf, překvapivě zručný kreslíř, novinář, filmový libretista, básník a překladatel, literární, výtvarný a divadelní kritik, estetik a filosof, ale my ho známe především jako spisovatele. Napsal celou řadu pohádek pro děti, z nichž většina byla natočena jako animované filmy. Ale jeho povídky pro dospělé čtenáře se v animovaném filmu objevují jen zřídka. Jednou z takových je i povídka se sbírky Bajky a podpovídky. Tímhle filmem uzavřeme další přehlídku tuzemských animovaných filmů. Jmenuje se Muž, který dovedl lítat.
Muž, který dovedl lítatrok výroby: 1979
režisér a scenárista: Václav Bedřich
hudba: Petr Skoumal
výtvarník: Jiří Kovařík
vypravěč: Jiří Sovák
stopáž: 8 minut


http://www.ceskatelevize.cz/porady/1182944814-mistri-ceskeho-animovaneho-filmu-ii/205382529330006/

Žádné komentáře:

Okomentovat