Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

17.5.2011 * ČT2 * 00,30 * koncert - THE CURE

Hudba The Cure je charakteristická zejména svým melancholickým nábojem. Ovlivnili několik generací lidí, a to hlavně v období osmdesátých let. Jejich zvuk je nezaměnitelný, kombinace kytar a syntezátorů se zpěvem depresivně vypadajícího Roberta Smitha.
Kapelu založili tehdejší spolužáci: Robert Smith (zpěv, kytara), Michal Dempsey (baskytara) a Laurence "Lol" Tolhurst (bicí) pod názvem Easy Cure v roce 1976. Ze začátku hráli hodně temnou hudbu, nervní kytarový pop s pseudolyrickými texty. První demokazetu, na které se objevil hit Killing an Arab (inspirovaný knihou Alberta Camuse), rozeslali po různých labelech, a tak se dostala do rukou Chrise Parryho z Polydor Records. Ten zařídil vydání singlu na malém labelu Small Wonder v roce 1978. Následující rok Parry odešel z Polydoru a založil vlastní vydavatelství Fiction a v té době už přejmenovaní The Cure byli jednou z prvních kapel, které podepsaly smlouvu. V reedici byl vydán Killing an Arab.


http://www.ceskatelevize.cz/porady/10238809841-the-cure-live/20938254496/

Žádné komentáře:

Okomentovat