Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

30.5.2011 * MGM * 00,20 * krimi - DRSNÝ HARRY

"... "Když vidím nahýho chlapa s řeznickým nožem jak honí ženu a má erekci tak vím, že nejde vybírat na červený kříž." Dozvídáme se, že tento film je věnován všem policistům San Francisca, kteří byli zabiti ve službě. A hned se přesouváme k bazénu na střeš výškové budovy. Mladá žena plave od jednoho konce ke druhému. Stačí jedna střela do zad a její bezvládné tělo se potápí na dno... "Tohle je magnum 44, největší ruční pistole na světě!" Takhle začíná film, který začal sedmdesátá léta v USA. Zatímco Bezstarostná jízda a Půlnoční kovboj jsou ještě někde napůl v 60-tých, Dirty Harry představil jak to asi bude vypadat. Špinavá, násilná velkoměsta plná pošuků, na které zákony nestačí. A tak musí přijít na řadu velká bouchačka a cynismus lidí, kteří jsou v tomhle denodenně. Do příchodu Harryho byl vrcholem ztvárnění detektiva Columbo (nic proti němu, miluji Columba). Myslíte, že bez Harryho by byl nějaký hláškující John McLane? Šáhlý Martin Riggs? Mstící se architekt Paul Kersey? A jiní hláškující a přehláškovaní drsňáci? Ale kdeže! Rovněž záporák je i na dnešní poměry pěkný hajzl. Žádný promyšlený plán. Prostě vybere si barák a čeká. Motivem jsou samozřejmě prachy. Nedočkáme se žádných vysvětlení, proč se rozhodl střílet lidi... Abych jen nechválil, Harry má i nějaké ty začátečnické chyby, kterých se v pozdějích dílech vyvarovali. Případně jsou vzhledem k datu natočení pochopitelné - viz. Harryho rozmluva s manželkou parťáka, zdržovací scény (obvinění ze šmíráctví). I tak musí každý uznat, že jde o snímek, který předběhl dobu a který zároveň přicházející období nejlépe zachytil. A co by to bylo za koment, kdybych nenapsal hlášku určující celou sérii "Do toho! Udělej mi radost!" ..." woody by ČSFD



Obyvatele San Franciska ohrožuje neznámý střelec. Nejnovější obětí je půvabná mladá žena, kterou zastřelí v bazénu na střeše jednoho z mrakodrapů. Starosta San Franciska dostane dopis, ve kterém střelec žádá 100 000 dolarů, jinak zastřelí každý den jednoho člověka. Ukáže se, že svou hrozbu myslí vážně. Pátráním je pověřen inspektor Harry Callahan (Clint Eastwood), známý tím, že chce zneškodnit protivníka za každou cenu. Harrymu je přidělen nový parťák, Mexikánec Chico Gonzáles. Harry nastraží na střelce léčku, jemu se ale podaří uprchnout. Následuje dopis, ve kterém oznamuje, že unesl dívku Annu, zakopal ji na tajném místě, a pokud nedostane 200 000 dolarů, dívka zahyne. Harry a Chico vyrážejí do akce, jsou ale oba zraněni. Harry přesto pokračuje v honbě za střelcem dál. Podaří se mu jej zatknout a zachránit nevinnou oběť? (oficiální text distributora)

http://www.csfd.cz/film/8378-drsny-harry/strana-1/podle-rating/

Žádné komentáře:

Okomentovat