Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

30.5.2011 * FilmBox Extra * 22,45 * thriller - SIN CITY: MESTO HRIECHU

"... SIN CITY je první věrnou konverzí komiksu jakožto popartového žánru na stříbrné plátno. Narozdíl od drtivé věštiny zepizovaných filmových narativů, které si půjčily příběh a určité typické znaky komiksu, podřizuje Rodriguez "jazyk" (stylizaci narace) původní platformě, pro kterou byly příběhy vytvářeny. Zřejmě lví podíl na sugestivitě a přesvědčivosti filmu má autor předlohy Frank Miller, díky němuž SIN CITY skutečně působí jako rozpohybované stripy jeho noir rapsódie. K tomu si přičtěme nezvyklý podíl popisných monologů a skutečně labužnickou práci s barvou a máme na pitevním stole formálně nejdokonalejší remake, jaký jsme kdy mohli vidět. A obsahově? Funguje to, světe zboř se! Bezútěšný svět kriminálníků, pasáků a zjizvených lidí má patřičný magnetismus a ač jsou příběhy zpravidla hodně čitelné a poznamenané nelogičnostmi, které komiks netrápí, udržuje si SIN CITY neskutečně intenzivní atmosféru, mísící v sobě noir drsnost a naturalismus, hraničící se sadismem. Psychologie stav funguje a všichni tři hlavní představitelé odevzdávají maximum, každý pod svém, každý bezchybně. Trochu mě mrzí určitá samoúčelnost, kterou je stižen Marvův příběh... chybí tam prostě silný poetický moment typu pomsty Valkýr či Hartiganova řešení patové situace. Ale popravdě, chyby vyorávám pracně. Skutečně jsem se občas ptal, k čemu to všechno je, k čemu to směřuje... ale to je irelevatní otázka. Jen a jen k filmu samotnému. Ke zralé a drsné poetice, která nemá konkurenci... Svým zvrhlým způsobem je SIN CITY karikaturou dnešního světa a úsměv při jeho černém humoru má tendence mrznout na rtech. Požitek z postmoderní dekadence, to je Město hříchu! ..." Marigold by ČSFD


Sin City - Město hříchu. John Hartigan (Bruce Willis), jeden z mála nezkorumpovaných policistů v tomto městě, se poslední noc své služby snaží zachránit Nancy Callahanovou, věk 11 let, z rukou Juniora (Nick Stahl) - pedofilního sadisty a sériového vraha, k tomu ovšem také nedotknutelného synáčka senátora Roarka. Hartigan uspěje, zachrání Nancy a zbaví Juniora obou jeho zbraní. Sám ale málem nevyvázne. Jeho parťák Bob, další jméno na výplatní listině vládce města Roarka, do něj vyprázdní zásobník.



Taková je první dějová linie Sin City filmu, na který davy fanoušků legendy noir comicsu Franka Millera čekaly dlouhých třináct let. Už první ukázka, která spatřila světlo světa v Millerově podání třístránková povídka The Customer Is Always Right předurčila film v očích tisíců čtenářů ke zkultovnění. To ale není ani zdaleka vše. Autorská dvojice Miller-Rodriguez se rozhodla oživit i další z nezapomenutelných příběhů ze světa, který Miller stvořil a Rodriguez mu propadl, ze světa kouzelné černobílé kresby, krásných žen, drsných mužů, šeptajícího deště a brutálního násilí.

Čeká nás tak setkání s Marvem (Mickey Rourke), bijcem, kterého byste si nejspíš za souseda nevybrali, jehož budeme sledovat na cestě za pomstou. Pomstou Goldie, pouliční holky, která voněla jako anděl, a byla zavražděna v posteli, kterou tu noc sdílela se zjizveným hromotlukem, který té noci poprvé zažil, co to je někoho milovat. Posledním do nesvaté trojice hrdinů je Dwight McCarthy (Clive Owen), který se ocitne ve špatnou dobu ve špatné společnosti a zaplete se do bitvy mezi dámami ze Starého Města, vedenými krásnou a inteligentní (a o to nebezpečnější) Gail (Rosario Dawson), s ne zrovna vzornými strážci zákona v čele s Jackem (Benicio Del Toro). Rok 2005 bude patřit grafickým románům Franka Millera. (Kryšpín)

Žádné komentáře:

Okomentovat