Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

23.5.2011 * ČT * 21,30 * publicistika - HISTORIE.CS

Křesťanská duše Přemysla Pittera. Svět zná jméno Nicholase Wintona, zachránce mnoha židovských dětí. Přemysl Pitter byl Čech, i on pomáhal židovským dětem a jejich rodinám a po okupaci i českým a německým dětem, které potřebovaly péči. V roce 1964 dostal ocenění Spravedlivý mezi národy.
Přemysl Pitter byl protestantsky orientovaný kazatel, spisovatel, publicista, radikální pacifista a sociální pracovník. Během První republiky založil Milíčův dům v Praze na Žižkově, kde se staral o děti převážně ze sociálně slabších rodin. Za protektorátu přes přísné zákazy pomáhal židovským dětem a přispíval jejich rodinám. Po válce zažádal o znárodněné zámky v okolí Prahy a tam s přáteli pečoval o válkou zubožené české, německé a židovské děti. Pro svůj zájem o děti Němců byl odsuzován veřejným míněním a pronásledován úřady. Po nástupu komunistů musel uprchnout ze země. Nejprve působil v Německu, kde poskytoval pastorační a sociální podporu uprchlíkům v táboře Valka v Norimberku, později žil ve Švýcarsku. V roce 1964 získal ocenění Spravedlivý mezi národy.


Žádné komentáře:

Okomentovat