Vitajte na stránke TV TIPOV!

Nechaj sa viesť ponukou filmov českých a slovenských televíznych staníc. Denne výber toho najkvalitnejšieho, čo môžeš vidieť na televíznej obrazovke.

26.5.2011 * ČT2 * 20,05 * dokument - AFRICA OBSCURA

Tým fotografa Jana Svatoše se vydává po stopách prvních fotografických průkopníků v Africe, manželů Johnsonových. Účastníci výpravy hodlají stejně jako jejich předchůdci ve 30. letech 20. století popsat a na staré fotografické přístroje zachytit opomíjenou krajinu severní Keni, která je úplným opakem turistického jihu. Režie J. Svatoš


Do Afriky míří ročně tisíce turistů i fotografů vybavených nejmodernější technikou. Cílem expedice Fotografické návraty byla však severní Keňa. Tato vyprahlá oblast je úplným opakem jižní části této africké země - není tak přitažlivá, lidé ji více ignorují a nechávají ji svému osudu. Do roku 1991 zde byl vyhlášen výjimečný stav, v loňském roce oblast zasáhlo sucho, které si vyžádalo desítky obětí na lidských životech. Pravidelně zde dochází ke krvavým střetům mezi kmeny, to vše komplikuje nevybudovaná infrastruktura, takže už samotná cesta na sever je jedinečným dobrodružstvím.

I tato krajina je však obydlená - není to pustina. Žijí zde lidé, zvířata, rostliny a vyprávějí se zde příběhy. Tým složený z biologů, přírodovědců a fotografa a kameramanky se vydal po stopách cestovatelů, amerických manželů Johnsonových, kteří ve třicátých letech 20. století objevili tuto část Afriky, žili zde a na filmový pás zaznamenali svůj příběh a své zážitky. Účastníci novodobé výpravy hodlají stejně jako jejich předchůdci popsat a na staré fotografické přístroje zachytit dosud málo probádanou část Afriky v Keni.


Středověcí mniši se vydávali do pouště, aby vedli asketický život oproštěný od všeho zbytečného a přepychového. Cíl expedice Fotografické návraty byl podobný. Její účastníci chtěli mj. podniknout fotografickou katarzi - vrátit se zpátky v čase i myšlení a prizmatem dávnověku se podívat do oken budoucnosti. Použili k tomu nejen své vlastní nové filmové záznamy a fotografie, ale i archivní záběry z filmů manželů Johnsonových.



http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267495144-africa-obscura/21056226960/

Žádné komentáře:

Okomentovat